Program 2016

q

8 februari klockan 18.30, Kulturgården, Sigtuna stad
ÅRSMÖTE + KÄNSLA FÖR JORD
Hur har du det med din jord? Är den för sandig? För lerig? Helt utan näring? Vad menas med att jorden ska ha struktur? Måste man byta ut all befintlig jord när man anlägger nytt?
Få av oss är nöjda med jorden i vår trädgård, men våren 2016 ska det bli ändring på det! Lyssna till jordproducenten Niklas Vestin från Rölunda gård som menar att du inte alls behöver göra om allt för att jorden ska bli bra! (Rölunda gård ligger för övrigt på vägen mellan Sigtuna och Enköping.)
Kaffe med dopp 20 kronor. Lotter 10 kronor (du kan antingen vinna ett tredelat rosa set med Fiskars trädgårdsredskap, klassikern ”Ett år med min trädgård” av Karel Capek och sist men inte minst ett vackert kort med trädgårdsmotiv). 

Summering:
Tänk på en bonde, sa Niklas Vestin (bilden nedan längst till vänster). Inte skulle hen byta ut all sin jord om det växte dåligt i den. I stället skulle hen sätta i gång med två saker som långsiktigt gav bättre resultat – ge rätt näring till jorden och förbättra dess struktur.
Bilden i mitten nedan på en stolpe i en ”rabatt”, tagen på en parkeringsplats, fick illustrera begreppet ”ingen jord är omöjlig”. Den här jorden skulle Niklas inte ha grävt bort, till skillnad från de flesta av oss andra …, utan i stället skulle han ha använt sig av ”alla godsakerna i den” och spunnit vidare på dem!
Niklas sex bästa knep kan sammanfattas barkmull, biokol, utspädd urin, grova kvistar, löv och 4 mm smågrus. Då blir inte jorden syrefattig. En jord måste vara grövre än den som säljs på påsar.
Naturligtvis hade han en massa andra knep också, beroende på om man har en ler- eller moränjord.
I kaffepausen var fikabrödet hembakad rulltårta med jordgubbssylt, allt för att hedra vår ”jordgubbe” Niklas 🙂
Årsmöteshandlingarna hittar du under Årsmöten.
 
31
 
LenaIsraelsson2
9 mars klockan 19.00, Sigtunastiftelsens bibliotek, Sigtuna stad

LENA ISRAELSSON: Ekologisk grönsaksodling, köksträdgårdar & klosterträdgårdar
Lena Israelsson är en av våra mest uppskattade trädgårdsprofiler, hon är journalist och författare och har gett ut en rad uppmärksammade trädgårdsböcker, bland annat Handbok för köksträdgården som brukar beskrivas som grönsaksodlarens bibel, Jordens täppor: Köksträdgårdar i hela världen och senast Gourmetträdgården. Två av hennes böcker har nominerats för Augustpriset – Cityodling och Klosterträdgårdar – och hon har fått Allt om Trädgårds Stora Pris.
Varmt välkommen till en spännande kväll om ekologisk grönsaksodling, köksträdgårdar & klosterträdgårdar!
Sigtuna Trädgårdsförening i samverkan med Odlingscirkeln, Omställning Sigtuna och Sigtunastiftelsen.
VIKTIGT!! Föranmälan på http://www.sigtunastiftelsen.se eller 08-592 589 85 
Summering:
Tack till Lena Israelsson för en härlig kväll på Sigtunastiftelsen. 90 personer i publiken inspirerades och lärde sig bland annat att gödsla rätt, att många sorters grönsaker kan växa trots att det är -14 grader ute, att Borlottibönor både är magiskt vackra och goda, att det finns mängder av olika grönkålssorter vi ska prova, mm, mm. Och så lite klosterträdgårdar på det. Må trädgårdshelgonet, den helige Fiacre vara med oss alla;)

bean_french_bean-drybeanssed_borlottolinguadifuoco

Borlottibönor.

12795391_1250004085014836_7108554154877012366_n

Fiacri.

photo_11105-533x400
14 april, klockan 19.00
A GENTLEMANS GARDEN
Vi lyssnar till Stefan Gustafsson, en av de två minst sagt medryckande entusiastiska ägarna till denna fantastiska trädgård i Tumba. En trädgård lika vacker vilken säsong på året det än är, med massor av rara lökväxter. Naturligtvis går kvällen även i brittiskt tecken när det gäller förtäringen – för 20 kronor får du the och sandwich. Och as usual: förstklassigt lotteri, 10 kronor. Missa inte denna trevliga kväll!
www.agentlemansgarden.se
Kulturgården, Sigtuna stad.
(26 maj gör vi en gemensam utflykt och ser trädgården på plats. Se längre ned.)

FOTO TRÄDGÅRDSRIKET

Summering:
Succé! Något annat går inte att sammanfatta kvällen med!
Ni som missade den, häng med på utflykten till själva trädgården den 26 maj. Boka dagen i almanackan, alla praktiska detaljer återkommer vi till.

På bilden nedan ses till vänster föredragshållare Stefan Gustafsson, i mitten vykorten han hade med sig till försäljning, till höger föreningens Inger Klefbeck. Rakt fram med ryggen mot kameran sitter trädgårdens andre ägare, Reuwen.FullSizeRender

 

 

30 april
WENNGARNS TRÄDGÅRDSDAGAR
Barbro i styrelsen värvar nya medlemmar. Dessutom visade medlemmen Sune sina ”hängande trädgårds”-tavlor, vilka väckte besökarnas nyfikenhet. Hur kan man få sanden/gruset att stanna kvar i lodrätt läge? Hur kan man vattna växterna i tavlorna? Många ville att Sune skulle hålla en föreläsning eller en workshop i föreningens regi, för att berätta om sina grönatavlor-knep. 
FullSizeRender
IMG_4480IMG_4479-1IMG_4478
15 maj
VÄXTBYTARDAG
Krukväxter, frösådder, uppgrävda plantor …

Byt de växter du inte längre vill ha, mot något som någon annan besökare har med sig till Växtbytardagen. Plats Kulturgården, Sigtuna stad. Mellan klockan 12 och 16.
här rapporterade UNT om växtbytardagen 2014.
 

26 maj
BESÖK PÅ PLATS I A GENTLEMAN’S GARDEN
Följ med Sigtuna trädgårdsförening på utflykt till A Gentleman´s Garden i Tumba torsdagen den 26 maj! En berömd liten trädgård som ligger nära Tumbas centrum.Vi åker gemensamt med pendeltåget som går från Märsta klockan 10.21. Då är vi i Tumba 11.27. Vi samlas direkt innanför spärrarna innan vi går på pendeltåget.Vi börjar besöket med att äta lunch på restaurangskolan Novisen i Tumba. De är kända för sin goda mat. Där kan vi äta en trerätters lunch för 105 kr eller en dagens rätt från 45 kr inklusive måltidsdryck och kaffe. De har fullständiga rättigheter om man önskar annan måltidsdryck. Betalas av var och en till restaurangen på plats. Från Tumba station till Novisen tar det max 10 minuter att gå, säger trädgårdens ägare.Själva besöket i A Gentleman´s Garden kostar 50 kr/person. Betalas kontant av var och en till ägarna på plats. Då ingår kaffe med hembakat och ett föredrag om trädgårdens historia och växter. De säljer även trevliga saker med anknytning till trädgård, så ta med kontanter om du vill handla.Anmäl dig till sigtunatradgardsforening@gmail.com senast den 16 maj. OBS! Anmälan är bindande!
(Du som anmälde dig kvällen när gentlemennen höll föredrag i Sigtuna för någon månad sedan, mejla gärna oss och berätta att din anmälan står kvar, att du inte fått förhinder.)
FOTO TRÄDGÅRDSRIKET
Summering:
Oj, så roligt det var!!! Först trerätters lunch för 105 kronor och sedan en charmig, tillåtande, rufstufsig, livsbejakande trädgård och möte med dess lika charmiga ägare. Missa inte deras lökklubb. Du anmäler dig på deras hemsida.

 

 

aln_2102
2 juni
GEMENSAM UTFLYKT
Vi börjar med Svante Höge och hans stora rhododendronsamling. Svante har stor kunskap i ämnet, så passa på att fråga honom om allt om dessa maffiga skönheter. Sedan blir det vidare färd till Wenngarn. Under tiden vi dricker kaffe/te med bulle (självkostnad 50 kronor/person men föreningen förbeställer åt alla), berättar trädgårdsmästare Tora Olsson om arbetet med att återskapa slottets 1600-talsrabatter. Efter rundvandringen utomhus blir det hemfärd cirka klockan 16.00.
Samling klockan 12.30 på Uppsalavägen 39, Sigtuna stad.  (Går bra att parkera på uppfartsvägen på tomten.)
OBS! Obligatorisk anmälan senast 22 maj till sigtunatradgardsforening@gmail.com
Meddela även om du har bil och kan ta medpassagerare från Uppsalavägen 39 till Wenngarn och åter. 
Summering:
Vilken dag! Vilken värme! Vilken kunskap! Vilken prakt!
Vi började hos Svante Höge i hans egen ”park” med magnifika rhododendron och azaleor. Svante placerade oss omtänksamt på var sin stol i skuggan, bjöd på vatten/cider och berättade sedan sin, hustruns och trädgårdens gemensamma historia. Svante hade verkligen jobbat MED naturen i 35 år. Bevarat skogstomtens höga tallar, värnat blåbärs- och lingonris, frösått två gånger (1983 och 1989) vilket nu resulterat i cirka 60 höga rhododendron, gjort mjuka slingrande stigar och funderat mycket kring växtförutsättningar och vattentillförsel resp avrinning. Hans trädgård slog verkligen knockout på oss! Varsågod, en liten, liten bildkavalkad:

Sedan gick färden till Wenngarn där trädgårdsmästare Tora Olsson berättade om restaureringen av barockparken och visionen framåt. Mycket givande på alla sätt. De snedställda odlingarna (på sidan av de hamlade lindarna) kallas för gåsfötter, fick vi lära oss. Titta på det, nästa gång du är där! (De förlänger perspektivet åt sidorna.) Tora berättade även att slottet en gång förmodligen varit vitt, därför är blommorna i rabatterna på terrasserna nästan enbart vita. På vänstra bilden håller Tora upp en bild på hur barockparken såg ut för några år sedan.

 

13 juni
VIP-VISNING MED ULLA VON KRUSENSTIERNA
EDVARD ANDERSSONS VÄXTHUS, BERGIANSKA TRÄDGÅRDEN

Snabb ihopkommen vip-visning av Ullas verk.
Några medlemmar lyckades göra sig fria och följa med denna måndag mitt på dagen. Vi andra hoppas på bättre möjlighet nästa gång.
FOTO INGA-LILL BJÖRKMAN

 

IMG_6303IMG_6315

 

Skärmavbild 2016-05-27 kl. 17.09.24
SIGTUNA MÖTE –
KOM TILL VÅR BLOMMIGA kvalitets-LOPPIS

3-4 SEPTEMBER
Titta så mycket fantastiskt vi har!
Skärmavbild 2016-08-30 kl. 09.43.56
Vi har blommig kvalitets-loppis på Sigtuna Möte lördag/söndag 3-4 september. Klockan 11-16 båda dagarna.
Blommiga vaser, blommiga dukar, blomsterkort, verkligt fina trädgårdssaker som gamla trädgårdssnäckor som man lade längs grusgångarna förr, gjutjärnsurnor, sticklingar, plantor, skyltar med växtnamn, fröpåsar, mm, mm. Hela behållningen går till att boka in nya, spännande föredragshållare. Du hittar oss vid Kulturgården, mitt emellan museet och Stadshotellet. Missa inte det här fantastiska tillfället att både ha roligt, fynda och stödja föreningen.
Välkomna!
Ps. Kulturgården har samtidigt frö- och plantbytardag.

SUMMERING:
TACK alla som kom och handlade och stöttade vår verksamhet!
Och tack till vår medlem nedan som snickrat en sådan fantastiskt fin skylt åt oss!
Skärmavbild 2016-09-04 kl. 16.33.25
IMG_6321
IMG_6332
IMG_6430

 

 

NÄSETS GRÖNA – GEMENSAM UTFLYKT
11 SEPTEMBER
Söndagsutflykt! Föredrag om odlingen + kaffe och bulle 50 kronor (betalas på plats). Möjlighet att handla nyskördat!
Samling på Götes plats i Sigtuna stad (stora parkeringen mitt emot busstorget) klockan 13.30, beräknad ankomst Näsets Gröna klockan 14.00. Möjlighet till samåkning.
Mer info kommer på mejl till alla medlemmar.

Skärmavbild 2016-05-27 kl. 17.05.34Skärmavbild 2016-05-27 kl. 17.06.05
SUMMERING:
Vilket ställe! Vilken pärla Sven (i vitt nedan) och hans hustru Elisabeth har skapat här med hjälp av trädgårdsmästaren Helena! Inte undra på att många kockar köper nyskördade grönsaker till sin verksamhet härifrån! Dessutom supergott, hembakat kaffebröd och pajer i det mysiga, vita, lilla växthuset!
Du som missade utflykten, åk hit på egen hand. Men obs! Kolla öppettiderna först!  
img_6950
Foto Inga-Lill Björkman
img_6536img_6539img_6546img_6549img_6551
SVUNNA TIDER: SIGTUNAS HISTORISKA TRÄDGÅRDAR
17 OKTOBER
Kulturgården, klockan 19.00.
Kom och lyssna på ett intressant historiskt föredrag!
Sigtunakännaren Fred Blomberg berättar om svunna tiders trädgårdar i Sigtuna kommun. 
Som vanligt roligt lotteri och kaffe med dopp att köpa. Hela behållningen går till att kunna boka in föredragshållare.
Skärmavbild 2016-05-27 kl. 17.20.56
SUMMERING:
Tack alla som kom! Vad många handelsträdgårdar det har funnits i Sigtuna med omnejd! Och så roliga gamla bilder vi fick se!
Tips! Det finns en liten skrift som Fred Blomberg har skrivit och som Sigtuna hembygdsförening har gett ut, som handlar om före detta Haraldsborgs handelsträdgård som vi fick höra så mycket om under kvällen. Skriften kan köpas via Sigtuna hembygdsförening eller Fred.
Kafferep med sju sorters kakor, finfina lotterivinster och blommiga boots förhöjde kvällen.