Trädgårdsmästaren svarar


SOM MEDLEM KAN DU FRÅGA FÖRENINGENS EGEN TRÄDGÅRDSMÄSTARE!

Marianne Danschu är inte bara styrelseledamot utan även utbildad trädgårdsmästare.
Född i Finland. Passa på att fråga henne stort som smått om trädgård.

Mejla din fråga till sigtunatradgardsforening@gmail.com
Alla frågor och svar publiceras här. Använd signatur om du vill.

skacc88rmavbild-2021-03-15-kl.-14.33.34Skärmavbild 2021-03-15 kl. 14.32.57
BLANDA KALKVÄXTER MED SURJORDSVÄXTER – GÅR DET ALLS?
Fråga: 
Planerar att utöka en befintlig rabatt och då sätta Alunrot längs framkanten. Ca 15-20 plantor tror jag. Problemet är att jag har två Hortensia, en blåbärsbuske (som inte växer), akleija och svart fläder i bakgrunden, samt något grönt.
Läste att Alunroten vill ha kalk, men inte Hortensia och blåbär.
Har skaffat en regnvattentunna och undrar om det går att punktvattna de växter som behöver detta. Eller om det går att tillföra kalk till alunroten.
En annan fundering är varför min blåa hortensia, direkt till vänster om plåtfågeln fått två icke blommande höga stänglar, som dessutom perforerades av något flygfä. Bi?
Helena
Marianne svarar:
Hej Helena,
Som sagt är hortensian en surjordsväxt. Det betyder att den vill ha en växtjord med lågt pH-värde i, dvs mycket torv. Oftast har man inte så mycket plats att göra en hel woodland/ surjordväxt  rabatt och plantera bara surjordsväxter.
Punktplantering;
I såfall har jag krävt en planteringsgrop tex till hortensia, 50x50cm och fyllt med kalkfattig jord (tex färdig blandad rhododendronjord i påse).
Man behöver inte plantera kalkälskande växter näst intill surjordsväxt, men en bit borta funkar det oftast bra. Jag har under många år planterat ”blandade” rabatter och det har funkat bra. Med hortensior och rhododendron har jag tex planterat nävor, funkior, förgätmigej, pion, stjärnflockor, dagliljorna och det har funkat bra. De har i sin tur spridit sig näst intill surväxter. Så jag tycker att du kan absolut plantera alunrot vid kanten om du inte har hela rabatten kalkhaltig jord.

VAD GÖRA ÅT BERBERISHÄCKEN?!
Fråga
Hej. Jag har en Berberis häck ,den har blivit så bred, tunnade ut den nu i helgen, på bredden. Den är ungefär 160 cm hög. Det fanns mycket torkade grova grenar,som jag sågade av eller bryta av. Nu är den helt kal nedtill och grön upp till. Bifogar foto ,så får ni se. Vet ej vad jag ska göra med häcken nu.
Anne

Marianne svarar
Helt rätt att du har tagit bort alla döda grenar, det kan man göra när som helst. Häcken ser gammal ut och om man vill komma igång med den, alltså får den tätt och grön redan nerifrån, ska man pröva klippa ner den till marken och se om det kommer något. Bästa tiden för föryngringbeskäring är tidig vår, det är då som busken har mest kraft att skjuta nya skott. Tyvärr kan det har hänt att häcken är angripen av svamp eller någon annan sjukdom. Eller bara för gammal att orka skjuta nya skott. Allt detta får du veta, om du provar klippa ner den, den ända sättet få reda på häckens livskraft. Om ingenting händer, kräv bort häcken och plantera någonting ny där.


MYROR ÖVERALLT!

Fråga
Jag har problem med myror över hela tomten. Jag har odlingar i kragar och där verkar myrorna trivas väldigt bra. Hur och med vad kan jag bekämpa myrorna så att jag fortfarande kan odla på samma ställe?
Kajsa
Marianne svarar
Biologiskt sett är myror fantastiska små insekter. De är superintelligenta, organiserade och har en viktig funktion i naturen. De är många, små och finns nästan överallt. Och därför kan dom krocka med människan då och då. Först och främst; lokalisera myrornas bo och bekämpa myror och bon. I ditt fall när det gäller pallkragar vill man helst( om man kan) flytta bort bon. Annars finns det olika metoder beroende lite grann var bon ligger. Och vill man bekämpa utan gift eller med gift. Giftfria knep för att bli av med myrorna: •Myror är känsliga för dofter – många myrarter har cirka fem gånger känsliga luktreceptorer än den genomsnittliga insekten. Använd det till din fördel! Kanel, chilipulver, vinäger, vitlök, apelsinskal, jäst, pepparkorn, bikarbonat. Sen det är bara strö,spraya eller vattna.•Vattenbomba:  Dra fram vattenslangen, spola i ungefär tio minuter så att marken blir genomdränkt och upprepa detta varje dag tills myrorna försvunnit.•Mekanisk, gräva bort hela myrbon om man hittar den. Dom ligger oftast under stenläggning, grästuvor, eller under jorden( oftast 10-20cm djup på varma och torra platser) Andra medel för bekämpning:•myrmedel för utvattning, mycket effektiv. •bekämpnings pulver •myrdosor. Finns olika märke tex. Myrr, Neudorff


PROBLEM MED TUJAHÄCK

Fråga
Vi har en etablerad tujjahäck där ena delen har vissnat, se bifogad bild ovan. Den barrar bara lite grann så den verkar fortfarande leva. Om du tittar på den vänstra delen så är den grön och fin. Den har varit såhär sen i somras och blir inte grön igen. Vad beror det på och vad kan vi göra?
Tack på förhand.
Alexander

Marianne svarar 
Ingen klarar tuja utan problem. Det finns inte ens tio rätta svar, men jag försöker:
Tuja vill ha mycket mull och aldrig torka ut(dock vill inte den inte stå blött, men gärna fuktigt och väldränerat). Därför är tuja inte enkel att få till en snygg frisk enhetlig häck av. Många väljer tuja för att den växer snabbt och är vintergrön, men risk finns att man får börja om med ny häcksort efter 5 år, eftersom man slarvat med plantering och etablering, och vattning under torrperioder och höstar. Eller så är platsen för torr och solig.
Bruna barr kan vara tecken på vinterskador och/eller uttorkning, saltskador eller urinskador… Tuja inte tål salt. Skotta inte snö till områden intill tujor, om det tösalt eller vägsalt används. Tuja tål inte heller hundpiss.
Tuja ska beskäras kontinuerligt på sidorna under uppväxten. Det går inte att klippa in sidorna kraftigt på en tuja i efterhand (förbi det gröna på sidogrenarna), eftersom den inte bryter nytt grönt på gammal brun ved (som t ex idegran gör). När man underhållsbeskär (april resp aug/sept) blir tujahäcken tätare och vackrare.
Jag tycker att ni ska vänta och se vad händer nu när våren kommer och allting börjar växa. Kommer det nåt grönt. Om det händer ingenting, ingen grönt, ta bort ovh plantera ny.


BUXBOM

Fråga
Jag undrar hur det är här i vår Sigtuna kommun, med den jord vi har.
Ska jag satsa på buxbom? Eller kommer den att frysa bort på vintern för att det är fel jord och den inte trivs?
Josefine

Marianne svarar 
Hej Josefine
Buxbom trivs i en vanlig bra trädgårdsjord som är både väldränerande och något fuktighetshållande. Vid plantering blanda ut jorden med bra kompost och gräv en grop som är dubbelt så bred som rotklumpen.
Det som påverkar mycket om buxbom trivs eller inte, är klimatet. Växtzon för buxbom är mellan zon ett och tre. I skyddade platser trivs den hur bra som helst. Har du en öppen plats, skydda buxbomen mot kyla och uttorkande vårvind. Lycka till!
SNÄCKOR OCH SNIGLAR
Fråga
Jag har ofta problem med sniglar och små ”snäckor”. För några år sedan hade jag fina Riddarsporrar. Nästa år borta. I år åts mina stora gammaldags Vallmo upp av små ”snäckor”. Allt försvann före blomning. Jag såg små ”snäckor” runt plantorna, som jag haft många år.
Jag gödslar rabatterna varje vår. Snigelmedel finns ju men verkar inte hjälpa vad det gäller dessa små ”snäckor”. Finns det något att göra nästa säsong?
Tacksam för svar

Marianne svarar
Sniglar/snäckor tycker mycket om riddarsporrar. Det är en av deras favoritväxter liksom till exempel funkia, tagetes, lupin, penséer, dahlia och klematis. Men däremot vallmo är lite hårig och snäckor brukar inte mumsa/välja dem om det finns något bättre. Håriga växter och växter med läderartade blad klarar sig bättre än andra.
Sniglar och snäckor kommer i gång tidig på våren så det gäller att börja kolla i april/maj. För att undvika en mängd nya ägg och unga individer är det viktigt att göra detta. Gör en snigelsafari i skymningen. Sätt en tagetes, när den är angripen vet man att det är dags att leta sniglar.
Håll efter ogräs, håll trädgården ren: ingen högar med växtrester, inga plankor som kan skydda sniglar och snäckor mot sol.
Fånga djuren med fällor: de kan lätt lockas fram med fruktbitar eller öl. Ölen kan hällas i en tom mjölkkartong som läggs ner och de kryper in. Senaste idén, troligen från Danmark är 1 liter vatten som blandas med 25 g spraymalt och 3 cl sprit, denna mängd räcker till fyra tomma mjölkpaket.
Ett annat sätt är att strö vetemjöl eller aska runt plantorna du är rädd om. Och kolla alltid nya växter som du har köpt eller fått att det finns inte ägg/sniglar runt rötterna eller under krukan.
Jag är själv mycket nöjd för Ferramol Snigel Effekt. Tycker att det är effektivt och lätt att använda. Det är tillverkat av en järnfosfat som förekommer i naturen och är nedbrytbart,  restprodukterna från det blir till växtnäring. Skonsamt mot andra djur. Lycka till!


MAHONIA

Fråga
Jag har problem med Mahonia. Mina Mahonior brukar vara så fina men nu är bladen bruna och ser mycket ledsna ut. Finns det något att göra?
Tyra
Marianne svarar
Nu kan det vara så att mahonian har tagit stryk efter vinter eller att den har torkat ut ut nu när vårsolen värmer och  tjälen ligger i marken. Det vad du kan göra nu är att ta bort alla fula, bruna blad, men låt själva grenarna vara kvar ett tag och se om det kommer nya blad på den. Om mahoniagrenen  torkar helt och lätt bryts av, så kan du ta bort helt sådana grenar. Nästa vår skydda din mahonia med skyddnät/-tyg februari – mars månad. Gödsla med rhodogödsel och lägg barkmylla/tallbarr runt mahonian på våren. Lycka till!


SOCKERTOPPSGRAN

Fråga
Jag har två ” sockertoppsgranar ”. Nu har det hänt något med den ena, som tappat barr och ser brun och trist ut. Finns det något att göra?
Agneta

Marianne svarar
Under kalla vintrar kan sockertoppsgranen skadas av barrfrost. Skadorna är oftast på solsidan. På våren verkar skadorna mycket svåra men granen kan repa sig ganska fort och efter nån tid kan svedda och bruna barren vara täck av nytillväxten. Så nu ska man bara vänta och se vad händer.
Det kan också har haft vattenbrist; när solen börjar lysa vaknar barren och dunstar vätska och eftersom marken är frusen runt rötterna så det går inte att ersätta och granen torkar.
Man ska skugga granen under soliga vårvinterdagar för att minska risken för att barren blir bruna. Och vattna grundligt på hösten.

JAPANSK PIL
Fråga
Vi planterade en Japansk pil, Hakuro Nishiki, förra sensommaren. Den står i söderläge i Upplands Väsby, ganska skyddad. Den var jättefin och växte sig större på bara några veckor men det verkar inte som att den har klarat vintern särskilt bra. Jag missade helt det här med att den bör ha vinterkläder… Den är halvdöd. Det kommer lite på ena sidan men resten är rätt så knastrigt. Vad tror du? Är den bortom all räddning eller finns det hopp? Den är ju så fin! Tack på förhand
Stina

Marianne svarar
Hej Stina,
Japansk dvärgpil ”Hakuro Nishiki” är lite ”halvhärdig”  tycker jag. Rekommenderad zon är I–II, men i skyddad läge kan övervintras. Pilen kan har klarat vintern, men kan ha torkat ut. Torkat/frusit, men av ditt foto att döma lever den iallafall. Du kan ta bort alla döda grenar och kolla om det orkar skjuta nya skott. Ta bort också alla vildskott från stammen under kronan. Och vattna om det är torrt. Ge några veckor till innan du ta bort den. Det finns också en sort som är härdigare: Salix”Flamingo”. Lycka till!


FLÄDER
Fråga
Jag vill plantera en fläder. Vad ska jag välja? Vore roligt om jag kan göra saft av den.
Josefin

Marianne svarar
Jag antar att vi pratar om ”äkta fläder” Sambucus nigra. Den som har blommor och ätliga bär. Det vanligaste sorten är Sambucus nigra fk Bålsta E, finns också som mörkbladig purpurfläder och guldbladig fläder.
Fläder är en lättodlad buske, som trivs bäst i mullrik, väldränerad och kalkhaltig jord. Den blir rätt stor; 3–5m hög, spretig och lika bred. Trivs i sol–skugga och är härdig I–IV. Lycka till!

SPRÄNGSTEN OCH MATJORD
Fråga 

Jag har en ny tomt som hela bakre delen  består av spräng/fyllnadsmassor. Min tanke är att anlägga en mindre park med rabatter och grusade gångar. Hur djupt lager av jord måste finnas i rabatterna och är sprängmassor gott som dränering?
Ida

Marianne svarar
Hur tjockt matjordslagret ska vara bestäms av kvaliteten på underbyggnaden. I den här fallet med sprängsten räcker det med matjordslager  på 15cm till gräsmatta, 25cm till grönsaker, 40-50cm till stora perenner och mindre buskar, träd,större buskar, barrväxter, rosor 50-80cm.
Det betyder inte att hela tomten måste ha matjordsdjup 60cm för att det ska gå att plantera träd och buskar var som helst. I stället får man punktförbättra genom att i varje planteringsgrop fyller man väl gödslad, mullrik matjord.
Upphöjda rabatter minskar hård grävningsarbete.

NÄT ÖVER KÖRSBÄR
Fråga 

När är det dags att sätta skyddsnät över körsbärsträdet som skydd mot fåglarna? När bären börjar mogna eller tidigare, när de är kart?
Johnny

Marianne svarar
Hej Johnny,
Du ska skydda körsbär så fort färgen börjar synas.